Vad är en Strömadapter?

two pin 3509490 1280

Köpare som är obekanta med strömadaptrar misstar ofta vissa små nätadaptrar som laddare, eftersom de inte bara ser likadana ut utan också har liknande parametrar. Idag kommer vi att ge dig en kort introduktion till strömadaptrar & laddare och skillnaden mellan laddare och adapter.

1. Vad är en strömadapter?

Strömadaptern är en gränssnittsöverföringsenhet, det vill säga en adapter. Dess huvudsakliga funktion är att stabilisera spänningen, det vill säga att stabilt införa AC (växelström)/DC (likström) i den elektriska utrustningen, och det finns ingen lagring av ström under processen. När det inte finns någon AC/DC-ström kan adaptern inte effektivt få ström till den elektriska utrustningen.

Strömadaptern, tillverkad av nätadaptertillverkaren, består i allmänhet av ett skal, en krafttransformator och en likriktarkrets. Den är främst lämplig att användas som strömförsörjningsutrustning för små bärbara elektroniska apparater och för elektroniska apparater. Det är också en tillbehörsutrustning. Som en inbyggd strömkälla eller en extern strömförsörjning kan adaptern vara en oberoende hårdvarugränssnittsutrustning eller ett informationsgränssnitt.

De vanligaste nätadaptrarna på marknaden är de som genomgår transformation, korrigering och stabilisering. Utgången är DC.

När strömmen är tillfredsställd kan det fungera som en lågspänningsstabiliserad strömförsörjning. Den används ofta i utrustning som routrar, valutadetektorer, skrivare, telefonlurar, spelkonsoler, språkrepeaters, bärbara datorer, massageapparater, LCD-skärmar, etc. Strömadaptern kan också användas som nätadapter för fordon. De flesta nätadaptrar kan automatiskt detektera inspänningen på 100 till 240V AC (50/60Hz).

2. Skillnaden mellan nätadapter och laddare

Laddaren, som tillhandahålls av en batteriladdarleverantör, är en sorts utrustning som omvandlar AC till lågspänningslikström. I de elanvändningstillfällen där batteriet används som en fungerande strömkälla eller en reservkraftkälla, har laddaren ett brett spektrum av användningsmöjligheter.

Den har många kategorier, den vanligaste är indelad i högnivåladdare för företag, dockningsladdare, USB-laddare, billaddare, etc. beroende på användningssätt. En annan vanlig är indelad i bly-syra batteriladdare, nickel-kadmium/nickel-väte-laddare och litiumbatteriladdare enligt råvaror.

Den grundläggande strukturen för litiumbatteriladdaren och andra laddningsbara batteriladdare är densamma. Den består av tre delar: ett skal, en in-/utgångsledning, ett kretskort, en kylfläns och olika elektroniska komponenter. I princip är den sammansatt av en stabil strömförsörjning plus nödvändiga styrkretsar såsom konstant ström, spänningsgräns och tidsgräns.

Det kan ses att laddaren också kan uppnå strömadapterns funktion eftersom den har en styrkrets mer än nätadaptern. Till exempel inkluderar mobiltelefonladdaren tre steg med konstant ström, konstant spänning och underhållsladdning, vilket bestäms av själva laddarens design. Och laddningskontrollen för den bärbara datorn är i datorkroppen, så nätadaptern spelar bara rollen som spänningsstabilisering och har inte den konstanta ström- och spänningsgränsdesignen för ovannämnda laddare.

Även om teknik har varit en del av våra liv under en lång tid nu, finns det fortfarande vissa saker med modern teknik som inte är så lätta att förstå. Det finns så många olika enheter med olika kontakter, laddare och adaptrar att en vanlig skräplåda kan förvandlas till en plats för alla våra extra sladdar som vi inte vet var de ska lägga, eller hur?

Många av dessa sladdar och andra saker har använts i vårt dagliga liv ett tag nu, men är vi faktiskt bekanta med deras namn och vad de faktiskt gör? ”Strömadapter” kan vara ett av de namn som så många människor kallar så många andra saker än ”strömadapter” att det kan börja bli förvirrande vad det egentligen är. Läs vidare för att ta reda på några viktiga fakta om strömadaptrar och hur de kan användas i dina laddningslösningar.

Vad är ett annat namn för en strömadapter? Strömadaptrar kan ibland kallas laddare, nätadaptrar eller nätadaptrar. Alla dessa namn är korrekta, förutom laddare. En laddare har en annan funktion än en nätadapter. Vi kommer att diskutera detta längre fram i det här inlägget.

Om du skulle se något av dessa namn på internet eller på försäljningsmaterial för produkter du funderar på, är det 90 % chans att materialet syftar på strömadaptrar.

Vad är syftet med en strömadapter?

Strömadaptern tjänar till att konvertera växelspänningen till en enda likspänning för din dator eller en annan elektrisk pryl. Den fungerar som ett externt batteri för din dator så att datorns storlek inte behöver vara så stor. En dator använder många olika likspänningar. Den ena tillhandahålls av strömadaptern och den andra tillhandahålls av interna kretsar i själva datorn. Dessa tillsammans ger datorn vad den behöver. Strömadaptern fungerar som batteriet som ger specifik energi och volt till en specifik dator som den är ansluten till.

Fungerar en strömadaptrar för alla kontakter och uttag?

Nej, en nätadapter har inte ett scenario som passar alla. Varje nätadapter är inställd på att omvandla en viss mängd volt eller watt för att komma in i varje specifik dator. Varje nätadapter har en specifik effekt, antingen i volt eller watt, som den kan hantera och mata ut till en viss enhet. På grund av detta är en nätadapter inte universell. Du kan inte kombinera eller överföra olika nätadaptrar till olika enheter.

Det externa batteriet fungerar inte. Om du inte vill använda en specifik nätadapter och behöver den till många olika enheter kan du hitta universella nätadaptrar. Dessa adaptrar är designade med ett större utbud av kompatibilitet med olika utgångar och ett större utbud av volt eller watt för att passa många olika enhetsscenarier. Var sitter strömadaptern?

Den är placerad externt från enheten den laddar, vanligtvis antingen i änden av sladden som är ansluten till enheten, som en Apple-produktsladd, eller i mitten av sladden med två olika sladdar anslutna, en som går in i adaptern och en kommer ut på andra sidan.

Visuellt ser det ut som en låda ansluten till sladden du ansluter till datorn.

Är en laddare och en strömadapter samma sak?

Nej, dessa två är inte samma sak.

Den stora skillnaden är att en laddare inte är ett externt batteri för en enhet. En laddare matar bara volt eller watt till en enhet, oavsett vilken enhet det är så länge sladden passar porten. En adapter är ett externt batteri. Om du skulle ta ut batteriet ur en telefon, koppla in det och försöka slå på det skulle det inte slå på eftersom laddaren matar batteriet med elektricitet och sedan använder telefonen batteriet.
Om du skulle ta ut batteriet ur en dator, koppla in det i väggen med sladden och försöka slå på det, skulle det slå på. Detta beror på att nätadaptern fungerar som batteriet för datorn för närvarande och datorn kan fungera från det externa batteriet.

Lämna ett svar

Relaterade Artiklar